Badkamer zelf doen of uitbesteden?

Vaak willen mensen om kostenbesparende redenen de badkamer zelf verbouwen, maar bezint eer gij begint.

De gemiddelde hobbyist zal het aan materiaal-, vakkennis en specialistisch gereedschap ontbreken.
Daarnaast neemt het verbouwen van een gemiddelde badkamer circa 12 tot 15 werkdagen in beslag, met alle ongemakken van dien.

Het verbouwen van een badkamer kost veel geld en daarbij komen veel technische zaken kijken. Het is vaak een van de kleinste ruimtes in het huis, maar bij verbouwen hiervan komen de meeste disciplines voor.

Om er maar eens een paar te noemen;
Sloopwerkzaamheden, Freeswerkzaamheden, Leidingwerk, Electra, Bouwwerkzaamheden, waterdicht maken van: wanden, vloeren en hoekaansluitingen, Wanden uitvlakken (indien nodig), Tegelwerk, Kitwerk, Stucwerkzaamheden, Afmonteren.

Sloop werkzaamheden
Slopen lijkt een simpele klus, maar niets is minder waar. Bij het slopen van een oude badkamer zal een vakspecialist vooruitkijken wat nog wel of niet hergebruikt kan worden. Zoals bestaande afvoeren, leidingwerk en elektra aansluitingen. Het is ook niet altijd noodzakelijk om al het oude tegelwerk te verwijderen, aangezien de huidige lijmsoorten het toestaan om over bestaand tegelwerk heen te tegelen mits deze goed vastzitten. Dit is door een vakspecialist in het werk te bepalen.

Freeswerkzaamheden
We willen leidingwerk graag uit het zicht hebben. Je kunt je leidingwerk over de wanden laten lopen en gebruik maken van een voorzetwand, mits de ruimte daarvoor toereikend is. Een alternatief is infrezen van het leidingwerk. Een vakspecialist zal gebruik maken van een freesmachine die aangesloten is op een bouwstofzuiger. Voorheen werd dit met de slijptol uitgevoerd wat enorm veel stof en ongemakken met zich mee bracht.

Leidingwerk
Welk leidingwerk kies je en op welke wijze ga je dit verwerken? 
Kies je voor koper dan zijn er 3 optie.
Je kunt solderen, dit is een betrouwbare optie, maar dan moet je wel een vakman zijn om goed te kunnen uitvoeren.
Je kunt persen, maar als consument is het zeer kostbaar om dit gereedschap aan te schaffen. Deze investering haal je met de montage van 1 badkamer er absoluut niet uit.
Optie 3 is knellen van het leidingwerk, maar kan en mag alleen als je het leidingwerk over de muur laat lopen en niet in wilt of kunt frezen. Dit i.v.m. mogelijke lekkages. Knelkoppelingen in nieuw leidingwerk hebben de eigenschap om te krimpen en uit te zetten waardoor het na verloop van tijd nog wel eens een kleine slag nodig heeft om uiteindelijke lekkages te voorkomen.

Tegenwoordig zijn er diverse kunststof leidingsystemen (bijvoorbeeld Uponor of TeeCee) op de markt. Deze hebben als voordeel dat ze flexibel zijn, makkelijk te verwerken, een lange levensduur hebben en mits vakkundig gemonteerd, vrij van lekkages. (materiaal pech uitgesloten) Deze optie is alleen door een specialist uit te voeren omdat hier specialistisch gereedschap en vakkennis voor nodig is. De materialen aanschaf ligt iets hoger dan bij de traditionele leidingsystemen maar qua arbeidsduur is het voordeliger, omdat het minder uren kost om dit systeem te installeren.

Elektra
In sommige gevallen moeten er extra groepen getrokken worden t.b.v. bijvoorbeeld stoomcabine, systeem bad (bubbelbaden, whirlpool) vloerverwarming, e.d. Echt specialistisch vakwerk, want de combinatie water en elektra behoeft denk ik geen extra uitleg.

Bouwwerkzaamheden
Met bouwwerkzaamheden zal een goede badkamerinstallateur zoveel mogelijk rekening houden met de tegelmaatvoering, waardoor onnodige snijstroken worden voorkomen.  Als er bijvoorbeeld met een 60x60 tegel wordt gewerkt zal de installateur het bad ook op 60 cm hoogte inbouwen zodat je geen minimale strookranden krijgt van luttele centimeters.

Water dicht maken
Het is noodzakelijk om kimband en eurocoating in hoekaansluitingen en indien nodig bij grotere oppervlaktes, zoals bij hout skeletbouw woning, aan te brengen. Dit voorkomt  het gelijk doorlekken bij krimpwerking van voegen of naden. Daarnaast hebben deze producten de eigenschap dat het de hoekverbinding versterkt waardoor de krimpwerking ook vermindert.

Wanden uitvlakken
Dat wanden vlak moeten zijn spreekt voor zich, maar als er met een gekalibreerde tegel (haakse zijkanten en maatvast bij de betere merken) gewerkt wordt, is het van cruciaal belang, voor een mooi en vlak eindresultaat.

Tegelwerk
De voorbereiding dient optimaal te zijn uitgevoerd, vlakke wanden zijn een must voor het tegelwerk. Maar als zijn de voorbereidingen nog zo optimaal een vakbekwame tegelzetter bepaald het uiteindelijke resultaat. Tegelwerk kan je badkamer maken en breken. De keus van je tegel bepaald niet het resultaat, de uitvoering wel!

Kitwerk
Wie kent ze niet, die mooie megagrote kitranden die afbreuk doen aan het hele plaatje. Al zit het tegelwerk er nog zo mooi in, het kitwerk dient ook tot in perfectie te worden uitgevoerd. Kitten is een noodzakelijk kwaad, het voorkomt lekkages en is tevens een hoek- en randafwerking.

Stucwerk
Een mooi en strak afgewerkt plafond is de finishing touch van uw badkamer.

Afmonteren
Afmonteren lijkt een eenvoudige klus, maar zelfs voor een vakspecialist, in een gemiddelde badkamer, een volledige dag werk.

Voor al dit specialistische werk, loont het absoluut de moeite om een specialist in te schakelen.